Yeni bir ülkeye, şehre, eve alışırken en büyük psikolojik desteklerimizden birinin evde bizimle yaşayan dostlarımız olduğunu Berlin’e taşınma sürecimizde daha iyi anladım. Düzen seven kedi gibi evcil hayvanların taşınma karmaşasından hoşlanmadığını bildiğimiz için prosedürler tamamlansa bile ilk gidişimizde yanımıza almayı düşünmemiştik. Tabi bu kararın bir takım dezavantajları oldu. Ayrı kaldığımız 4 ay içinde hayatımız komple değişirken aklımdaki en büyük şeylerden biri Mia’yı bir an önce yanımıza almaktı. Hayatınızın komple değişmesinin yanı sıra evcil hayvanınızı geride bırakmanın vicdani yükünün eklenmesi bir süre sonra ciddi anlamda yıpratıcı oluyor.
Almanya’ya taşınmakla ilgili ilk blog yazımın bu konuyla ilgili olmasını planlamıyordum ancak Instagramın karakter sınırı süreci özetlememe bile yetmeyince ani bir kararla blog yazısına çevirmeye karar verdim. Yoğun istek üzerine gezi yazılarımla birlikte Almanya’ya nasıl taşındığımız, mavi kart, ev bulma, iş bulma, Almanya’da yaşam ile ilgili detaylı yazılar gelmeye devam edecek. Yeni yazıları beklerken anlık paylaştığım hikayeleri de Instagram hesabımdan takip edebilir, tüm sorularınız için bana mesaj atabilirsiniz.
Almanya’daki her işlem gibi kedinizi yanınıza almanızın da bir prosedürü var. Zaten 4 ay ayrı kalmamıza sebep olan şeylerden biri bu prosedürdü. Bu yazıyı yazmamdaki en büyük amaç henüz Almanya’ya taşınmamış evcil hayvan sahiplerinin bu yazıyı taşınmadan önce okuyarak prosedürlerlerin ilk adımına erkenden başlamalarını sağlayarak ayrı kalmamalarına katkıda bulunmak.
İlk yapılması gereken işlem AB standartlarına uygun yeni karneden/pasaporttan almak. Veterinerden edinilen bu belgenin ücreti Mayıs ayında 50₺’ydi. Dış görüntüsü aşağıdaki şekilde.
Pasaporttan sonra kedinizin çipi yoksa çip takılması gerekiyor. Türkiye’de yaşayan kediler (ve tüm evcil hayvanlar) için çip takımı zorunlu bir işlem. Türkiye için son yaptırma tarihi 31 Aralık 2022. Bu çip sayesinde kediniz kaybolduğunda veteriner yardımı ile bulunması kolaylaşacak, tüm hastalıkları vs bu çip üzerinden takip edilebilecek. Veteriner dışında çip takma işlemi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il/ilçe müdürlüklerinden de yapılabiliyor. Detaylı bilgi için yakınınızda bulunan il/ilçe müdürlüğünü arayarak bilgi alabilirsiniz.
Çip işleminden sonra Almanya talebi ile kuduz aşısı olması gerekiyor. Düzenli kuduz aşısı yaptırıyor olsanız bile tekrarlanması gerektiğini okudum. Bu konuyu veterinerinize danışmanızda fayda var. Biz evden dışarı çıkarmadığımız için 1 yaşından sonra yaptırmamıştık kuduz aşısını.
Kuduz aşısından 15 gün sonra veteriner tarafından kan tahlili alınarak titrasyon testi yapılıyor. Bu işlemin Mayıs ayında ücreti 1700₺ civarındaydı. Kasım ayında 2500₺ olduğunu öğrendim. Muhtemelen artmaya da devam edecektir, bilginiz olsun. Test sonucu 1-2 haftaya çıkıyor. Sonuç çıktıktan sonra en az 90 gün beklemeniz gerekiyor.
90 gün tamamlandıktan sonra uçuşa 1-2 gün kala en yakınınızda bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilçe müdürlüğüne götürerek kedinizin yurtdışına çıkışında herhangi bir sorun olmadığına dair belge almanız gerekiyor. Biz artık Türkiye’de yaşamadığımız için Mia’nın kaldığı evin (ailemizin evi) en yakınındaki müdürlüğü aradık. Burada da bizden 600₺ tutarında bir ücret alındı.
Yakınınızda bulunan ilçe müdürlüğünü gitmeden 1-2 gün önce aramanız gerekiyor. Yoğunluğa göre randevu verebiliyorlar ya da randevusuz şu saatten sonra direkt gelin de diyebiliyorlar. Telefonda bizden bir kaç evrakın fotokopisi de istendi. O yüzden gitmeden mutlaka telefonda görüşün. İstenilen fotokopiler; kedinin pasaportu, sizin pasaportunuz, kedinin o tarihe kadar birlikte kaldığı kişinin ikametgahı, titrasyon testi sonucu. Ek olarak Mia ailemizle kaldığını için evden bir kişinin gitmesine izni olduğuna dair imza talep edildi. Bu nedenle evden bir kişi müdürlüğe bizimle geldi.
Uçuşumuzu Pegasus ile yaptık. Pegasus şartlarına göre kedinizin kabinde sizinle birlikte seyahat edebilmesi için taşıma kabı/çantası ile birlikte en fazla 8 kg olması gerekiyor. Kabın/çantanın boyutlarının en fazla 32*32*50 ölçülerinde olması, seyahatten 1 gün önce veterinerden kedinizin uçuş için sağlığının yerinde olduğuna dair belge almanız ya da yeni pasaportta yer alan sağlık bölümünün doldurulması gerekiyor. Diğer detaylar için Pegasus’un sitesini kontrol etmenizi öneririm çünkü her hayvana göre kontrol etmeniz gereken farklı detaylar mevcut. Siteye buradan hızlıca ulaşabilirsiniz.
Uçuştan önce kediniz ile birlikte uçacağınızı bildirmek için Pegasus çağrı merkezini aramanız gerekiyor. Tüm bilgilendirmeleri burada size aktarıyorlar. Kedinizin sizinle uçabilmesi için bir ödeme talep ediliyor, ödemeyi de telefonda yapıyorsunuz. Yurtdışı için 60 USD ücreti var. Çağrı merkezinden ya da sitesinden güncel tutarı teyit etmenizi öneririm, her an değişebiliyor ücretler.
Telefon görüşmemiz sırasında internet sitesinde bulunmayan sağlık beyanı da talep edildiği iletildi. Bunun için uçuştan önce kedinizi veterinere götürerek uçuş için sağlıklı olduğuna dair bir belge almanız ya da pasaportta bulunan ilgili alanın doldurulması talep ediliyor. Bizim veterinerimiz bunun için herhangi bir ücret talep etmedi ancak normalde talep edildiğini biliyorum. Titrasyon testini ve sağlık raporunu check-in işlemleri sırasında kontrol ediyorlar, yanınızda mutlaka bulundurmalısınız.
Eğer kediniz aşırı agresif değilse genel olarak uçuştan önce uyuşturucu bir madde verilmesi önerilmiyor. Bu durum tamamen sizin sorumluluğunuzda. Biz herhangi bir sorun çıkması durumda vermek için yanımıza hafif yatıştırıcı özelliği olan bir malt aldık (veteriner önerisi ile). Neyse ki hiç kullanmamız gerekmedi. Uçağa binene kadar sürekli tetikte olmaktan yorulduğu için uçuş boyunca uyudu bizimki.
Almanya’ya indikten sonra kimse özellikle bir kontrol yapmadı. Biz kendimiz gümrüğe giderek kedimizle geldiğimizi söyledik. Sadece evrakları kontrol ederek bizi gönderdiler, herhangi bir kayıt vs yapmadılar. Mia’nın bizimle Almanya’ya giriş yaptığına dair Alman hükümetinde herhangi bir bilgi yer almıyor şu anda. Bu durum bizi şaşırttı açıkçası. Bu kadar evrakla, prosedürle uğraştıktan sonra bir kayıt vs yapılacağını düşünmüştük. İnsan ister istemiz boşuna mı yaptım tüm bunları diye düşünüyor.
Bu aşamadan sonrası huzur diyebilirim. Artık içiniz rahat bir şekilde +1’iniz ile yeni hayatınıza devam edebilirsiniz. Bu süreci sorunsuz tamamlayınca içim tam anlamıyla rahatladı. Darısı isteyen herkesin başına.
Son olarak 2 gün önce Almanya’da deneyimlediğimiz ilk veteriner macerasından da bahsetmek istiyorum. Normalde her şeyde bir prosedür olduğu için bunda da bir süreç beklemiştim. Almanlar beni şaşırtarak buraya evrak ya da tarih beklemeli bir süreç eklememişler. (Belki de henüz sıra gelmemiştir.) Türkiye’deki gibi veterineri arayarak randevu oluşturup direkt götürüyorsunuz. Bizim şansımıza evimize 3 dakika yürüme mesafesinde Türk bir veteriner var, bundan sonra tüm işlemlerimizi oradan devam ettireceğiz.
Sorularınız için her zaman burayım.
Yeni yazılarda görüşmek üzere…
Merhabalar,
Umarım iyisinizdir. Yazınız için çok çok teşekkürler, o kadar faydalı oldu ki okumak ???????????????????????????????? 10 gün içerisinde biz de iki tane kedimizi yeni ülkelerine, Almanya’ya götüreceğiz inşallah.
Saygılar ve sevgiler,
Merhabalar,
Geri bildiriminiz için çok teşekkür ederim. O kadar kıymetli ki bu yorumlar benim için.????
Sorunsuz bir seyahat diliyorum.
Sevgiler.
2024 yılında Almanya ya yerleşicez gerçekten adım adım yazmanız çok faydalı oldu oluşumu geride bırakamazdım hem böylelikle doğru zamanda işlemlere başlayabilicem. Çok teşekkür ederim 🙂
Asıl vakit ayırıp yorum yazdığınız için ben teşekkür ederim 🙂 Sürecinizde şimdiden bol şans diliyorum.
Merhabalar, öncelikle değerli yazınız için teşekkür ederiz, yakın zamanda bize de yardımcı olacağından kaydettim 🙂 Biz de sizin gibi Berlin’e taşınacağız. çok fazla tereddütlerimiz vardı, burda bile evden ayrılırken 2 ayrı arkadaşımıza anahtar verip günlük bakılmasını sağlıyorduk orda hiç kimseyi tanımadığımızdan nasıl olacağını düşünüyorduk. özellikle uzun yıllık izinlerde nasıl yaparız diye dertlenip götürmesek mi der olduk ama zor bir iş bir aile ferdini geride bırakmak. hala uzun izinlerde ne yaparız bilmiyoruz ama götüreceğiz. uzun araba yolculukları için önerileriniz varsa çok sevinerek okuruz. kısa tatiller için de oralarda hayvan dostu oteller yaygın mıdır?
Selamlar Müge,
Öncelikle yeni serüveninizde bol şans diliyorum. Uzun araba yolculuğu bizim de henüz denediğimiz bir şey değil maalesef. Seneye yaza biz de uzun bir tatilimizde Mia’yı arabayla yanımızda götürmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili bir deneyim paylaşmasam da ön araştırmamı paylaşabilirim. İlk öğrendiğim bilgiler arasında arabanın araç kemerinin takıldığı yer ile uyumlu tasmalardan (kemer ucu gibi ucu var tasmanın) kullanmanın güvenlik açısından mantıklı olacağıydı. Bizimkine daha önce hiç tasma takmadığımız için şu an tasmaya alıştırmaya çalışıyorum. Onun dışında araç içine normalden daha çok büyüyebilen hayvan çantaları almayı önerenler var, bir de araç içi tek kullanımlık dayanıklı kağıtlardan yapılan tuvaletler vs var ancak henüz kullanmadığım için spesifik öneride bulunamıyorum. Bunlar yine de aklınızda olsun.
Tatillerinizde bırakabileceğiniz oteller, veterinerler elbette var, özellikle Berlin’de çok yaygın. Ancak ben daha çok bireysel bakıcılardan yanayım. Sizin belirlediğiniz zamanlarda eve gelip kendi ortamında bakabilecek kişilerin sayısı oldukça fazla burada. Bir de Türkiye’den Berlin’e gelen ve kedi köpek sahibi olan kişilerin bulunduğu bir de whatsapp grubu var. İzniniz olursa mail adresinize onun linkini atabilirim. Hem istediğinizde sorularınızı sorarsanız hem de bahsettiğim bireysel bakıcılara oradan da ulaşabilirsiniz. Biz Mia’yı getirene kadar bir çevre edindiğimiz için şimdiye kadarki seyahatlerimizde hep arkadaşlarımız yardımcı oldu. Sizin ya da bizim gibi yeni taşınan o kadar çok kişi var ki inanın çevreniz kısa süre içinde hızlıca genişlecek!
Sevgiler 🙂
Merhablar, yazınız için teşekkür ederim. Çok faydalı olacaktır eminim ancak test sonucu 1-2 haftay değil 6-8 haftaya çıkmaktadır. bu kritik bilgiyi düzelmenizi öneririm
Selamlar,
Güncel bilgilendirme için ben teşekkür ederim. Bizim test yaptırdığımız zamanda süreler bu şekildeydi. Yoğunluktan vs değişmiş olabilir. Süreçle ilgili kişiler yorumunuzu göreceklerdir.
Merhaba, dikkatimi taşıma çantası çekti. Güncel olarak 32*32*50 cm çantaları kabul ediyor Pegasus. Sizin çantasınız çok daha geniş ve ferah duruyor. Nasıl bir çanta kullandınız acaba? Evden çıkıp konaklayacağımız yere kadar 7-8 saat geçireceği için rahat bir şeyler arıyorum ama ölçüler yüzünden zorlanıyorum. Bu konuda bir öneriniz var mıdır?
Selamlar,
Bizim çantanın boyutları Pegasus’un belirlediği ölçülere uygundu ancak çanta ferah görünse de sırtımıza denk gelen kısmı sert olmadığı için sürekli yamuldu. Normalde markasını modelini paylaşırdım ancak memnun kalmadığım bir ürün olduğu için paylaşmayı doğru bulmuyorum. Çantayı alırken bunlara mutlaka dikkat edin derim: sırt kısmı sert olsun, şeffaf/plastik kısmı az olsun, hava alma noktaları (file gibi) çok olsun. Bunların dışında yolculuk sırasında kucağınızda olacak çantayı açarak rahat ettirmeniz mümkün, biz neredeyse tüm yolculuk sırasında açık tuttuk.
Merhabalar, faydalı paylaşımınız için.
Biz de 2 hafta sonra 3 tane kedimizi arabayla Almanya’ya getirmeyi planlıyoruz. Bütün saydığınız işlemleri tamamladık neredeyse. İlçe tarımdan belgeleri almak kaldı.
Eşime çıkmadan 2 hafta önce iç-dış parazit yapılması gerektiğini söylemişler. Bu konuda bir bilginiz var mı?
Selamlar,
Geri bildiriminiz için teşekkürler.
Biz iç dış paraziti düzenli olarak yaptırdığımız için ekstra bir işlem yapılmamıştı. Havayolu şirketi tarafından da özellikle belirtilmedi böyle bir şey. Pegasus ile uçtuğumuz için bizden sadece sağlık raporu talep ettiler. Uçuş yapacağınız firmadan en güncel bilgiyi almanızı tavsiye ederim.
öncelikle elinize emeğinize sağlık benim 3 kedim var onlar benim evladım gibi maddi yükümlülükleri gözümde bile değil yeter ki benimle almany ya gelebilsinler diye uğraşacağım 3 nü aynı anda götürmek zor olur mu gizem hanım kedi sınırı hakkında ir bilginiz var mı
Selamlar,
Geri bildiriminiz için teşekkür ederim.
Bildiğim kadarıyla uçuş sırasında Pegasus’ta 2 kedi sınırı var. En doğru bilgiyi uçuş yapacağınız firmadan öğrenebilirsiniz. Almanya’ya girişte böyle bir sınır olup olmadığı konusunda bilgim yok maalesef.
Gizem hanım merhaba ????kedinize kavuşmanıza çok sevindim, biz de bahçe kedimizi Almanyaya yuvalandıracağız kısmetse,birkaç güne işlemlerine başlanılacak .Bütün bu süreçte kuduz aşısı, titrasyon testi vs.prosedürleri tarım ormanda değil özel bir klinikte gerçekleştirildi değil mi? Son adımda tarım ormana gitmek gerekiyor sanırsam ????
Selamlar,
Evet, titrasyona kadar tüm işlemler veterineriniz tarafından yapılıyor. Geri kalanlar da yazıda detaylı bir şekilde belirttiğim şekilde ilerliyor.
Ömürlük olur umarım yuvası, bol şans diliyorum süreçte.