Almanya’ya Nasıl Gelinir? serisinin ilk detay yazısına hoşgeldiniz. Almanya’ya taşınmanın yollarını arıyor, herkesin dilinde olan Fırsat Kartı (Chancenkarte) ile taşınmayı düşüyor ancak kimlerin kapsamda olduğu, başvuru şartları, sürecin ne zaman başlayacağı ya da ne kadar süre geçerli olduğu gibi sorular kafanda uçuşuyorsa sorularının büyük bir kısmını cevaplayacak bir yazı ile karşı karşıyasın.
Almanya’da uzun süredir var olan büyük bir işçi açığı yakın gelecek için büyük bir tehdit olduğu için Alman hükümeti, Dünya genelinden kendi ihtiyaçlarına uygun kişileri çalışmak için ülkeye çekmenin çeşitli kolay yollarını yaratmaya bir süre daha devam edecek gibi duruyor. Tabi bu süreç sonsuza kadar devam etmeyeceği için bu tarz bir düşüncesi olanlar hemen hazırlıklar için kolları sıvamaya başlamalı.
Öğrenciler, öğretmenler, beyaz yakalılar ve hatta iş arayanlar için bile ülkeye taşınmak eskiden çok daha kolay hale gelmiş durumda. Fırsat Kartı dışında hangi yollarla Almanya’ya taşınabileceğinizi merak ediyorsanız sizi Almanya’ya Nasıl Gelinir? isimli yazıma davet ediyorum.
Fırsat Kartı Nedir?
Şans Kartı olarak da bilinen Fırsat Kartının ne olduğunu açıklamakla başlayalım. Birazdan detaylıca anlatacağım kriterdeki kişilerin ülkeye istihdam sağlamak amacıyla gelmesini kolaylaştıracak bir yöntem olarak tanımlayabiliriz. Almanya’daki işçi açığı uzun zamandır gündemde olan bir konu olsa da Almanları memnun edecek kriterdeki kalifiye ya da nitelikli olarak adlandırılan kişileri bulmak o kadar kolay olmuyor. Onlar da minimum beklentilerini belirleyen bu Fırsat Kartını oluşturarak bir nebze olsun işleri kolaylaştırmaya çalıştırdılar diyebiliriz.
Amerika’da yıllardır devam eden Green Card ile bu uygulamanın benzer olduğu yorumlarını çok sık duyduğum için adları dışında kesinlikle benzerliklerinin olmadığını belirmem lazım. En bariz farklılık Almanya’nın sunduğu sistemde tamamen sizin nitelikleriniz önemli iken Amerika’da insanlar çekiliş ile seçiliyor. Çünkü daha önce belirttiğim gibi Almanya’nın buradaki amacı var olan işçi açığını en uygun kriterde insanlarla kapatmayı sağlamak.
Fırsat Kartı Ne Zaman Uygulanmaya Başlayacak?
Yasa meclisten Haziran 2023’te geçse de henüz uygulamaya başlanmış değil. 2024 ilk çeyreği gibi uygulama alınması planlandığı biliniyor ancak konuyla ilgili yeni bir duyuru henüz bulunmuyor (gelişme olduğunda burayı yeniden güncelleyeceğim). Başka bir açıdan bakınca da belirtilen kriterleri karşılayabilmek için hala vaktiniz var demek oluyor bu 🙂
Fırsat Kartı Kimleri Kapsıyor?
Gelelim Fırsat Kartının kimleri kapsadığına. Yasada kişileri nitelikli meslek sahibi olanlar ve nitekli meslek sahibi olmayıp Almanya’nın belirlediği koşullarda 6 puana sahip olarak ikiye ayırmış durumdalar. Hemen bu iki grubu detaylı inceleyelim.
Nitelikli iş gücü resmi sitede belirtildiği üzere meslek eğitimi almış kişiler (en az 2 yıllık bir eğitim olması yeterli) ve akademik eğitim almış kişiler (Almanya’daki bir yüksekokuldan mezun olmuş ya da Almanya’daki yüksek okul diplomasına benzer diplomaya sahip kişiler) olarak ikiye ayrılıyor.
Nitelikli iş gücüne örnek olarak meslek yüksekokullarından mezuniyet, çıraklık eğitim ve belgelerini verebilirim.
Eskiden aranan eğitimin ya da diplomanın denklik şartı yakın zamanda yayınlanan yeni bir duyuru ile kaldırıldı. Oldukça uzun ve detaylı olan bu sürecin kaldırılmasının işinizi baya kolaylaştıracağını belirtmek isterim.
Nitelikli iş gücü olduğunuzu kanıtlayacak bir eğitim geçmişiniz yoksa aşağıdaki detaylıca bahsettiğim puan listesinden toplamda 6 puan almanız durumunda yine bu vizeye başvurabilme hakkınız doğmuş oluyor.
Fırsat Kartı Puanlama Sistemi Nedir?
Aşağıda belirtilen kriterlerden size uygun olanlara karşılık gelen puanlar toplamda 6’ya ulaşıyor ise vizeye başvurabilecek kişiler arasında yer alabilirsiniz demektir.
Puanlama genel olarak dil, meslek yeterliliği, yaş gibi kriterler üzerine kurulmuş durumda. Ancak bu puanlar taslak yasada belirtilen puanlardır. Resmi ana yasa çıktığında değişme ihtimalinin olacağını belirtmek isterim. Yine güncel bilgiler, değişiklikler oldukça burayı da güncelleyeceğim.
Kriterler | Puan |
---|---|
Mesleki yeterlilik | 4 puan |
B2 seviyesinde Almanca bilgisi | 3 puan |
Yeterli seviyede Almanca bilgisi | 2 puan |
C1 seviyesinde İngilizce bilgisi | 1 puan |
Son 7 yıl içerisinde 5 sene iş tecrübesi | 3 puan |
Son 5 yıl içerisinde 2 yıl iş tecrübesi | 2 puan |
35 yaşından küçük iseniz | 2 puan |
35 – 40 yaş arasındaysanız | 1 puan |
6 ay Almanya’da yaşamış olmak | 1 puan |
Evliyseniz ve eşinizde en az 6 puan alıyorsa | 1puan |
Her bir maddenin biraz açıklanmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum ancak bazıları henüz resmi makamlar tarafından da açıklanmadığı için maalesef henüz tam olarak netleşmiş değil.
Mesleki yeterlilik, yukarıda bahsettiğim nitelikli iş gücü olduğunuzu kanıtlayan meslek eğitimi ya da akademik eğitim almış kişileri kapsıyor.
B2 seviyesinde Almanca bilgisi, Alman hükümeti tarafından kabul edilen Almanca sınavlarından (Goethe, ÖSD vb.) alacağınız B2 seviyesindeki sertifika.
Yeterli seviyede Almanca bilgisi, net bir şekilde açıklanmayan kısımda olsa da çok büyük ihtimalle içinde bulunduğunuz meslek grubunda genel olarak talep edilecek seviyede Almanca bilgisinden bahsedildiği öngörülüyor. (Detaylar paylaşıldığında yeniden burayı güncelleyeceğim.)
C1 seviyesinde İngilizce bilgisi, Alman hükümeti tarafından kabul edilen İngilizce test sınavlarından (IELTS, TOEFL, vb.) alacağınız C1 seviyesindeki sertifika.
Son 7 yıl içerisinde 5 sene iş tecrübesi ve son 5 yıl içerisinde 2 yıl iş tecrübesi, bir mesleki yeterlilik veya üniversite diploması aldıktan sonra deneyiminize göre verilen puanlamayı temsil eder.
35 yaşından küçük ya da 35-40 yaş aralığında olma durumu da yeterince net diye düşünüyorum. Burada sadece 40 yaşın dahil olduğunu belirtmem lazım.
6 ay Almanya’da yaşamış olmak, son 5 yıl içerisinde Almanya’da kesintisiz olarak 6 ay ve üzeri bulunmanız durumunda karşılığına gelen puanı almayı hak kazanıyorsunuz. (eğitim, çalışma vs ile uzun süreli bulunma durumlarını kapsıyor)
Evliyseniz ve eşinizde en az 6 puan alıyorsa da yine tabloda karşılık gelen puanı toplam puanınıza ekleyebilirsiniz.
Tablonun geneline baktığımızda aslında üniversite mezunu olup (4 puan) alanında 2 yıl tecrübe kazanan herkesin Fırsat Kartı’na başvurma hakkı olacak.
Nitelikli iş gücü olmak ve Almanca bilmenin ne kadar önemli olduğu tabloda net bir şekilde görüldüğü için bunları tamamlamak için hala vaktiniz olduğunu yeniden hatırlatmak isterim.
Fırsat Kartı’na Nasıl Başvuru Yapabilirim?
Henüz yürürlüğe girmediği için bu konuyla ilgili net bir bilgi bulunmuyor. Sadece Almanya’nın resmi ve yetkili kuruluşlarından gelen bilgilerle ilerleyin. Farklı kurum ve kuruluşlara lütfen itibar etmeyin.
Fırsat Kartı ile Verilen Vize Ne Kadar Süre Geçerli?
Verilen vize 1 yıl geçerli olacak. Daha sonra Almanya içinde bulacağınız iş sözleşmesi ile resmi kurumlara başvurarak bu süreyi 2 yıla kadar uzatmak mümkün olunacak. Ancak bu sözleşmesinize (özellikle finansal koşullarınız çok önemli) ve resmi kurumların incelemesi sonucu karar verilecek. Kesin uzatma yapılacak şekilde anlaşılmasın.
Fırsat Kartı Başvuru Evrakları Neler?
Bu konuyla ilgili internette çok fazla tahmin yer alsa da resmi bir bilgi yayınlanmadığı için tahminlerin çok da bir anlamı olmadığı görüşündeyim. Evraklar başvurudan önce hazırlanacağı için bu aşamada asıl önemli olan talep edilen 6 puana ulaşmak için çalışmalara başlamak olacaktır.
Yazının içinde de sık sık belirttiğim gibi resmi makamlarca detaylar duyuruldukça yazının içeriğini güncelleyeceğim. Güncel bilgiler için takipte kalın.
Yorum Yapabilirsiniz