Hatay’a gezilecek yerlerden çok yemekleri için gittiğimizi itiraf etmezsem çatlarım. Çok güzel yedik yalnız… Bir buçuk günün hakkını verdik bence. Normalde 2 gün olarak planladığımız gezi ve yemek turumuzda yaşadığımız bir takım aksiliklerden bahsederek başlamak durumundayım. Yaklaşık 3 saatlik bir uçak rötarından dolayı günlerce uğraşıp hazırladığımız planımız tepe taklak oldu. Gezi noktalarını daha hızlı gezerek bir şekilde tamamladık ancak yemek konusunda planladığımızın çok dışına çıkmak ve daha az yemek yeri deneyimlemek zorunda kaldık.
Yemek için hem kendi araştırmalarım hem de Instagram’dan gelen önerilerden sonra aşağıdaki liste kendi kendine şekillenmiş oldu. Araştırma yaparken “Ah keşke alternatifleriyle hazır bir liste olsa da onun üzerinden seçim yapsam.” veryansınım üzerine tüm bilgileri sizin için derledim. Araştırmam sırasında şu da olsa iyi olurdu dediğim her şeyi ekledim bu yazı içerisine. Listeye eklemek istedikleriniz varsa yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir kaç noktadan da bahsettikten sonra hemen listeye geçiyorum. İlk olarak merkezdeki yemek yerleri için aracınızı bir otoparka bırakıp gitmeniz gerekiyor. Ara sokaklarda ya da cadde üzerinde yer bulma olasısınız oldukça düşük. Zaten Eski Antakya Evlerinin ve Uzun Çarşı’nın içine araç ile giremiyorsunuz. Otopark burada önemli olduğu için otel seçiminizi buna göre yapmanız avantajınıza olabilir. Gezilecek yerler genel olarak şehir merkezinden uzakta yemek yerleri şehir merkezinde olduğu için gün içinde bir kaç defa otoparktan çıkıp girmeye ihtiyacınız oluyor. Diğer önemli konu da gitmeyi planladığınız yemek yerleri Pazar günü kapalı olabilir ya da mekan popüler olduğu için yer olmayabilir. Gideceğiniz yerleri arayarak bu bilgileri sormanızda fayda var.
Hatay ile ilgili anlık paylaştığım tüm hikayeler için buraya tıklayabilirsiniz. Profilimdeki gönderilerde de yemek ve gezi listesi ile ilgili paylaşımları inceleyebilirsiniz.
1. Kahvaltı Önerileri
1.1. Hammuşun Yeri
Ah nasıl da çok istemiştim burayı deneyimlemeyi. Maalesef rötar kurbanı olan ilk yemek noktamız burasıydı. Mart ayından itibaren yoğunlaştıkları için önceden rezervasyon yapılmasını öneriyorum. Merkezin dışında kaldığı için araçsız gezi planı olanlar listesine almasın derim. Kahvaltı ücreti kişi başı 60 TL. Konakladığımız otel kahvaltı vermeseydi ikinci gün deneyecektik ama maalesef otelde ortalama bir kahvaltı ile idare etmek zorunda kaldık(denemeden önce ortalama düzeyde olduğunu bilseydik kesinlikle dışarıda bir yeri tercih ederdik). Bir sonraki gidişimiz için bahanelerimizden biri burası olacak. Telefonda bile kurdukları iletişim nasıl sıcak bir ortamları olduğunu anlamamıza yetti.
Konumunu buraya bırakıyorum.
1.2. UNESCO Hatay Gastronomi Evi
UNESCO’nun Dünya Gastronomi Şehirleri içinde yer alan Hatay’mızın meşhur yemekleri zaten dillere destan. Bu kültürü aktarmak için bir de restoranları var. Burayı bir restorandan ziyade Hatay’a özel var olan tüm yiyecekleri bulabileceğiniz bir yer olarak da düşünebilirsiniz. Kahvaltı, meze, akşam yemeği, atıştırmalıklar, tatlılar,… neredeyse aranılan her şey mevcut diyebilirim. Bu nedenle burayı diğer başlıklar altında da göreceksiniz. Biz burayı son güne bırakmıştık, maalesef burası da ertelenen planlarımızın kurbanı oldu.
Konumunu buraya bırakıyorum.
1.3. Sultan Sofrası
Eski konakların avlularında yenilen yemekler bizi başka diyarlara götürüyor resmen. Merkezde şirin bir kahvaltı noktası arıyorsanız yaptığım araştırmalar sonucu burayı güvenle önerebilirim. Rezervasyonsuz yer bulmak çok zor. Kahvaltı ücreti kişi başı 60 TL.
Konumunu buraya bırakıyorum.
2. Künefe Önerileri
2.1. Onur Künefe
Sizin fikriniz ne olur bilemem ama benim Hatay’daki bir numaralı künefecim burası. Çok bilinmediği için daha butik yürüyor bu işletmede işler. Ama bence kullanılan ürünlerin kalitesi ve yapılış şekliyle diğerlerinden kendini açık ara farkla ayırıyor. Harbiye tarafında olduğu için Harbiye Şelalesi’ne yapacağınız gezi öncesinde ya da sonrasında burayı deneyimleyebilirsiniz. Künefenin porsiyonu 27 TL. Sadece çay olmaması benim için bir dezavantajdı, onun dışında her şey kıvamındaydı. (Keşke dilimlemeden önce fotoğraf çekmek aklıma gelseymiş.)
2.2. Çınaraltı Künefe Yusuf Usta
Gelelim en meşhur künefe noktasına. Hatay’a gideceğimi kime söylesem burayı öve öve bitiremedi. Merkezde yer alan Uzun Çarşı’nın içindeki bir avluda bulunuyor konumu. Künefenin pişirilişi alıştığımızdan oldukça farklı. Büyük bir tepsi içine dev bir künefe yapılıp dilimlenerek servis ediliyor. Odun ateşinde yavaş yavaş pişirilişini, malzemesinin güzelliğini ve şerbetinin kıvamını herkesten dinledim. Bunlara tamamen katılıyorum, gayet güzel bir künefeydi ancak ben minik kaplarda yapılan künefeyi daha çok seviyorum. Bunlar hep damak zevki ile alakalı, karar vermek için ikisini de denemenizi tavsiye ederim. 2 künefe 2 çay 53 TL.
Konumunu buraya bırakıyorum.
2.3. Ferah Künefe
Burayı da yedek künefeci olarak listemize almıştık. Belki son dakika midemizde minicik bir boşluk kalırsa bununla doldurmak niyetindeydik ama maalesef vakit bulamadık kendisini deneyimlemeye. Eğer merkezde Çınaraltı dışında iyi bir künefeciye ihtiyacınız olursa burayı deneyimleyebilirsiniz, deneyimlerinizi benimle de paylaşmayı unutmayın.
Konumunu buraya bırakıyorum.
3. Öğlen-Akşam Yemeği Önerileri
3.1. Pöç Kasabı
Hatay’daki bir numaralı yemek noktam net burası. Genel olarak kebap sever biri değilimdir ama burası gerçekten damaklarımızı şenlendirdi. Kağıt kebabı, tepsi kebabı ve lahmacununu denedik. Hepsine de bayıldık desem gerçekten gram abartmış olmam. Bu adamlar bu işi biliyor diyerek övgü kısmını kapatıyorum. Mekan oldukça büyük, bence rezervasyona ihtiyaç yok. Biz de direkt gidip oturduk ancak kalabalık bir sezonda durum böyle olmayabilir. Ne olur ne olmaz siz gitmeden bir arayın derim. Biz Cumartesi günü gitmiştik deneyimlemeye, Pazar günü de önünden geçtiğimizde kapalı olduğunu gördük. Normalde Google Maps’te açık görünüyordu, Instagram’dan yaptığım paylaşımdan sonra Pazar günü gidenler olduğunu da ilettiler. Demek ki açıp kapatma durumları değişken, siz ne olur ne olmaz gitmeden mutlaka arayın burayı.
Aşağıdaki görseldeki yemeklere ek olarak 2 ayran içtik, toplam 128 TL ödedik.
Konumunu buraya bırakıyorum
Pöç Kasabı’na alternatif olarak tam karşısında bulunan Aydın Kebap‘ı da yedek olarak notlarınıza alabilirsiniz. Uğur 4 sene önce yaptığı Hatay gezisinde burayı deneyimleyerek memnun kalmış. Pöç Kasabı kapalı ya da dolu olursa elinizde alternatif olmuş olur.
3.2. Hatay Gastronomi Evi
Kahvaltı Önerileri başlığının altında buradan bahsetmiştim. Sadece isim olarak ekleyerek geçiyorum.
3.3. Hatay Sultan Sofrası
Kahvaltı önerilerinde bahsettiğim Sultan Sofrası’nın bir de yemek versiyonu için ayrı bir şubesi var. Yerel ev yemeklerini bulabileceğiniz bir yer. Eğer sulu yemek sevenlerdenseniz burayı da listenize almanızı öneririm. Kağıt ve tepsi kebabından burada da var ancak ben olsam kebapları Pöç’te deneyerek burada daha çok ev yemeklerinden denerdim.
Konumunu buraya bırakıyorum.
3.4. Avlu Restorant
Alkollü akşam yemeği için Avlu, Konak, Müzeyyen ve Leban arasında o kadar kararsız kaldık ki. Hepsinde hem iyi hem de kötü deneyimler vardı. Yola çıkmadan önceki son akşam Konak’ı aradık ilk, yer kalmadığını ilettiler. İkinci sırada olan Avlu’da yer bulabildiğimiz için oraya yaptık rezervasyonu. Eğer orada da olmasaydı sıradan devam edecektik muhtemelen çünkü hiç biri hakkında hiç bir fikrimiz yoktu. Tamamen Google Maps yorumlarından yola çıkarak ilerledik.
Sonuç olarak Avlu’da kötü bir deneyim yaşamadık. Çalışanları inanılmaz ilgiliydi, fiyatlar ortama düzeydeydi. Fikir olması için menüyü buraya bırakıyorum. Denediklerimiz; humus, ali nazik, zeytin salatası, muhammara(Cevizli bilmem ne), yassı içli köfte(oruk), kaz başı. En beğendiğimiz meze humus oldu, yassı içli köfteyi beğenmedik açıkçası bize çok baharatlı geldi. Kaz başı oldukça lezzetliydi, adına aldanıp etinin kazdan olduğunu düşünenleri baştan uyarıyorum. Kendisi bonfilenin bir çeşidi, parçaların büyüklüğünü belirtmek için kaz başı kullanılmış (kuş başı gibi). Mezelerde farklı çok fazla meze yoktu, biraz daha çeşitlerini arttırabilirlerse bence güzel olur. Menüyü fikir olması için buraya bırakıyorum. Bizim mezeleri yarım porsiyon yaptığı için fiyat biraz daha farklı oldu.
Konumunu buraya bırakıyorum.
3.5. Konak Restorant
Rezervasyon için ilk aradığımız yer burasıydı ancak bir gün önce aradığımız için yer bulamadık. Burası genelde 5-6 gün önceden dolduruyormuş masalarını. Daha sonra konakladığımız otel sahibinden bu bilgiyi öğrendik ama çok geçti. Eğer özellikle burayı istiyorsanız aklınızda bulunsun, planınızı yaparken arayarak erkenden rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Konumunu buraya bırakıyorum.
3.6. Müzeyyen
Meyhane tarzında bir akşam yemeği planlayanlar için bir diğer önerim Müzeyyen olabilir. Yine bir konak ve avlusu kullanılıyor mekan olarak. Bir sonraki gidişimizde burayı deneyimlemeyi planlıyoruz.
Konumunu buraya bırakıyorum.
3.7. Ali Mürdüm Restorant
Burayı öğlen yemeği için düşünebilirsiniz. Yemekleri öğlen 12’de servise başlıyorlar, bitmeden yetişmek gerekiyor. Yemekler masaya sıra ile geliyor ve hangisinin hangi sırada yenmesi gerektiğini usta anlatıyor. Eğer geziniz gastronomi gezisi ise bence burayı mutlaka listenize almalısınız. Bizim gezi noktalarına da vakit ayırmamız gerektiği için bu tarz yerlere vaktimiz kalmadı maalesef.
Konumunu buraya bırakıyorum.
3.8. Leban Teras
Meyhane tarzından bir ortamı var, humusu çok övülmüş. Porsiyonları benzer mekanlara göre daha büyük olduğu için fiyatlar da daha yüksek. Bence denemeye değer noktalardan biriydi burası da.
Konumunu buraya bırakıyorum.
4. Döner Önerileri
4.1. Güven Döner
Döner hassas noktam, en sevdiğim yemeklerin başında gelir kendisi. Bu nedenle dönerci seçimi benim için kritikti. Gelen yorumlardan bu dönercilerden herhangi birinin kötü olma ihtimali yoktu ama yine de bir seçim yapmak gerekiyordu. Bizim seçimimiz Güven Döner’den yana oldu. Mekan küçük ama lezzet bence muhteşemdi. Soslu dönerde etin tadını tam alabilir miyim çekincesi vardı bende. Baharatlarla harmanlanan sos bazen eti baskılayabiliyor ki bu da benim pek sevmediğim bir şey. Burada onu yaşamadığım için size de rahatlıkla önerebilirim. Sadece minik bir eleştirim olacak bence sos da et de biraz daha tuzlu olabilirdi. Belki herkese hitap etmesi için böyle yapmış olabilirler ama lezzetini bir tık düşürmüş bu durum. Biz yerken yeni bir şiş hazırlamalarına denk geldik. Hiç bir şey eklemeden direkt kıymadan yapıyorlar döneri.
Konumunu buraya bırakıyorum.
Listedeki diğer dönercileri deneyimlemediğim için yorum yapamayacağım. Sadece Google Maps konumlarını bırakıyorum, buradan yapılan yorumları da okuyabilirsiniz. Bazıları erkenden kapatıyor, öğlen yemeğine ayarlamanız daha mantıklı olabilir döneri.
4.2. Mısırlı Döner
Konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
4.3. Çağlayan Restorant
Konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
4.4. Dönerci Abdo
Konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
4.5. Dönerci Tacettin
Konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
5. Kafe Önerileri
5.1. Affan Kahvesi
Herkesin özgürce girebildiği normal bir kıraathane aslında burası. Meşhur iki şeyi var; kahvesi ve tatlısı. Kahvenin özelliği çay bardağında servis edilmesi, tadı bildiğimiz çifte kavrulmuş Türk kahvesi. Tatlısının ismi Haytalı, altında muhallebi üzerinde de dondurma olduğunu okumuştum ama bence üzerindeki dondurma değildi. Hiç tadı yoktu, kar gibi bir şey eklenmişti sanki üzerine. Gül suyu isteğe göre ekleniyor üzerine. Bana çok hitap eden bir tatlı değildi ama kahve gayet iyi geldi. Sadece soba etrafındaki ortamında bir çay içmek için bile gidilebilir ama buraya. Sıcacık köy kahvelerini hep sevmişimdir.
Haytalının tadını çok beğenemesem de tarihçesi dikkatimi çekti. Merak edenler buraya tıklayarak ulaşabilir.
Konumunu buraya bırakıyorum.
5.2. Geyik Kafe
Uçağımızın saatinin gelmesini beklerken tıka basa dolu midelerimizi çayla dinlendirmek için burayı tercih ettik. Aslında aklımda Fora vardı kafe tarzı bir yer için ama birden kendimizi burada bulduk. Ortadaki ateşe en yakın noktaya oturup dinlenmek isteyen ayaklarımıza izin verdik. Ateşin hipnotize eden etkisi ile bir kaç huzurlu vakit geçirmek isteyenler burayı tercih edebilir. Çay sever olarak çayın tadını da çok beğendim. Sadece kalktıktan sonra üzerimizin inanılmaz derece is koktuğunu farkettik. Ateş başında isen bu çok normal sadece buradan sonra başka yere gidecekseniz ya da kokudan rahatsız olan olursa diye belirtmek istedim.
Konumunu buraya bırakıyorum.
5.3. Fora Kafe
Hatay araştırmamı yaparken neredeyse tüm bloglarda gördüğüm, “Burada bir kahve içmek ne güzel olur” dediğim bir kafe kendisi. Ne kadar plan yapsak da gezi sırasında bazen anlık karar değişimlerimiz oluyor. O an başka bir yer daha cazip geliyor. Geyik’i tercih ettiğimiz için pişman değilim ama Fora’ya da bir sonrakine mutlaka uğrayacağım.
Konumunu buraya bırakıyorum.
5.4. Retro Cafe Bar
Eski Antakya Evleri bölgesinde dolaşırken çok fazla kafe ve restoran ile karşılaşacaksınız. Retro da bizim tesadüfen gördüğümüz bir kafeydi, geçerken içindeki dekorlar vs çok ilgimi çekti. Eskilere ilgisi olan varsa kapıdan bir baksın derim buraya.
Konumunu buraya bırakıyorum.
6. Meze Önerileri
Mezecileri Pazar gününe bıraktığımız için bunlardan hiç birini açık bulamadık. Pazar yemek planı için listenizde bulunan her yeri arayarak teyit almanız faydalı olacak. Deneyimleyemediğim için sadece konumlarını bırakıyorum, deneyenlerin de yorumlarını bekliyorum.
6.1. Humusçu Nedim Usta
Konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
6.2. Humusçu İbrahim Usta
Konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
6.3. Limon Mezeci
Konumu için buraya tıklayabilirsiniz.
7. Atıştırmalık Önerileri
7.1. Dalgaç Künefe – Kömbe
Künefe başlığı altında buradan bahsetmedim çünkü burada Hatay’ın meşhur kömbesini denedik. Ben tam bir kurabiye canavarı olarak kömbeye bayıldım, eve bile getirdik bir kilo. Cevizli, fıstıklı, hurmalı, sade, … hatırlayamadığım daha nice çeşitleri vardı. Benim favorim cevizli oldu. Özellikle sıcak bulduğunuz anda bir tane hemen demelisiniz. Soğuk da güzel ama sıcağın tadı başka. Kömbe bir tek burada satılmıyor bu arada, çarşı içinde dolaşırken gördüğünüz her yerde deneyebilirsiniz. Ben buraya denk geldim ve tadını çok sevdiğim için özellikle belirtmek istedim. Tanesi 3,5 TL.
Konumunu buraya bırakıyorum.
7.2. Uğur Pastanesi
Kiremitte 6 saat pişirilerek yapılan çıtır kabak tatlısını denemek istiyorsanız sizi Uğur Pastanesi’ne alalım. Neredeyse her yerde vakumlu poşetlerde bulabilirsiniz bu tatlıdan ama deneme amaçlı böyle bir tane herkeste olmuyor. Taze taze tadına bakmak da bir başka oluyor doğrusu.
Konumunu buraya bırakıyorum.
Hatay gezi rehberi de çok yakında yayında. Çok daha fazla keşif için takipte kalmayı unutmayın.
Yorum Yapabilirsiniz