Likya Yolu’nu yürümeyi planlayanların dikkat etmesi gereken 10 madde
Fethiye’de geçirdiğimiz hafta sonumuz tesadüfen Cumartesilerin serbest olduğu son hafta sonuna denk geldi. Biz de planımızı buna göre yaparak Pazar günümüzü kısıtlamalarından etkilenmemek için Likya Yolu’na ayırdık. Zaten bu yolu o kadar çok kişiden duymuş, izlemiştim ki bu ön turun planını heyecanla yaptım.
Baştan söylemeliyim, bütün beklentilerime değen bir keşif oldu. Bir günlük yürüyüşte bile unutamayacağım manzaralar, ders niteliğinde deneyimler elde ettim.
Özellikle daha önce bu tarz bir yürüyüş yapmamış kişilerin bu yazıyı okumasını tavsiye ederim çünkü ben de sizlerdenim. Ama şuna inanıyorum; önceden yapılan araştırma sonucunda gideceğiniz yerin şartlarına hazırlıklı olduğunuzda, doğru ekipman ve doğru kıyafetle yola çıktığınızda nereye giderseniz gidin herhangi bir sorun yaşamayacaksınızdır.
İlerideki planlarımızın arasında Likya Yolu’nun en azından bir kısmını yürümek olduğu için burada geçirdiğimiz zamanda olabildiğince gözlem yapmaya çalıştık.
Gitmeden önce yaptığım araştırmaların ve yürüyüşümüz sırasındaki gözlemlerimizin özetini aşağıdaki şekilde. Umarım gitmeyi düşünenlere yardımı dokunur:
1. Fethiye, Ölüdeniz’den başlayıp Antalya, Geyikbayırı’na kadar 555 kilometrelik genelde patika halinde olan bir yol. Bu rotanın tam tersini de izleyebileceğiniz gibi parkurları bölerek birkaç seferde de bitirebilirsiniz. Hiç durmadan devam tek seferde bitirmek isterseniz 25-40 günde (kişinin performansına göre değişir) bitirilebilir.
2. Yol boyunca, yürüyenlerin rotadan çıkmaması için belirli mesafelerle kırmızı-beyaz çizgilerle işaretlenmiş durumda. Aynı zamanda ara ara tabelalarla da karşılaşacaksınız.
3. Yol boyunca 20’den fazla parkur ve antik kent mevcut. Aynı zamanda sayamayacağınız kadar eşsiz manzara da yolun ekstra güzel yanından biri.
4. Gitmeden buranın tarihini kısa bir araştırmanızı öneririm, basacağınız yerlerin tarihinin ne denli köklü olduğunu bilmek yürüyüşünüzü daha anlamlı kılacaktır.
5. Çadırınızı yanınıza alarak kamp yapabileceğiniz gibi yol üzerinde bulunan küçük konaklama noktalarını da tercih edebilirsiniz. Likya Yolu’nun planlaması yapılırken konaklama ve yiyecek alternatifi için rotayı köy yollarından geçirmişler.
6. Her zaman minnoş patika yollardan geçmiyorsunuz arada kayarın üzerinden tırmandığınız da oluyor bu nedenle ayakkabınızın buna uygun olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Yanınızda en az bir tane baton (yürüyüş sopası) bulundurmanızda fayda var.
7. Yanınıza sadece en gerekli eşyaları almalısınız çünkü yürüyeceğiniz uzun yürüyüşte hepsi sizin için birer yükten başka bir şeye dönüşmeyecek.
8. El feneri, kafa lambası, şapka, güneş kremi, rüzgarlık, yağmurluk, powerbank gibi detayları da atlamamanızı öneririm.
9. İlkbahar ve sonbahar aylarında yürümenizi tavsiye ederiz, yazın ve kışın şartlar zorlayabilir.
10. Gitmeden önce bu rota ile ilgili yazılan en az bir kitabı okumakta fayda var. Ayrıca her yerde telefon çekmediği için GPS’siz çalışan “Likya Yolu” isimli mobil uygulamayı iOS cihazınıza indirebilirsiniz ya da yanınıza basılı bir harita alabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra yolculuk boyunca İstanbul’da doğup büyüyen biri olarak doğanın ne denli parçası olduğumuzu unuttuğumuzu keşfettim . Çok kısa bir keşif yolculuğu olarak görünse de bana doğanın içinde daha çok vakit geçirmemiz gerektiğini hatırlattığı için bendeki yeri her zaman ayrı olacak.
Araştırmalarım ve kısa bir ön yürüyüşümüzün sonucunda bile bu yazıyı hazırlayacak hale geldiysem tamamını yürüdüğümüzde sizleri nelerin beklediğini kestirmek çok güç olmasa gerek. Blogumda eşsiz deneyimlerimizi içerek sayfa sayfa yazılar, Instagram’da anlık hikayeler ve harika manzaralı gönderiler, Youtube kanalımda ihtiyacınız olan her ayrıntıyı içeren videolar planlarımın arasında. Tüm bunların planını yapabilmek bile insanı dinç tutuyor.
Keşif yolculuğumda bana eşlik etmek için takipte kalın.
Keşfedilmeyi bekleyen daha kocaman bir dünya var.
Çok güzel anlatmışsınız, ilk fırsatta yürümek isterim o yolu.
Keyifli yürüyüşler dilerim.🙏