GizemceKeşiflerTravel & Food

Mardin Genel Bilgiler

Yeni bir keşif vasıtasıyla bu yazıya yolu düşen herkese selamlar. Yazının içeriğinde aşağıdaki bilgiler mevcut. Acelesi olanlar başlıkların üzerine tıklayarak detaylara hızlıca ulaşabilir.

1.Genel Bilgiler
2.Mardin’e Kaç Gün Plan Yapmalı?
3.Mardin’e Hangi Mevsimde Gidilmeli?
4.Mardin’de Nerede Yemek Yenmeli?
5.Mardin’de Nerede Konaklamalı?
6.Mardin’de Araç Kiralanmalı mı?
7.Mardin’den Neler Alınmalı?
8.Mardin ve Çevresi için Rota Önerisi

1.Genel Bilgiler

Kocaman bir film stüdyosunda dolaşıyormuş gibi hissettirecek ve her bir sokağını adımlarken yaşanmışlıkların izlerini göreceğiniz Eski Mardin’in etkisinden uzunca bir süre çıkamadım. 2 tam gün ayırdığımız çok kapsamlı planımızda türlü türlü aksiliklerle karşılaşsak da yılmadan her saniyemizi değerlendirmeye gayret ettik. Hedeflediğimiz yerlerin -hiç abartmıyorum- tam olarak yarısını gezdiğimiz için Mardin’e son gidişimiz olmayacağının haberini şimdiden veriyorum.

Bu topraklarda bir arada yaşayan Süryani, Keldani, Yezidi, Kürt, Arap, Türk, Yahudi ve Ermeni kültürlerinin etkisi her noktada göreceksiniz. Buradaki gezinize başlamadan önce özellikle Süryaniler hakkında ön araştırma yaparsanız gezdiğiniz yerler daha anlamlı olacaktır. Tek bir kaynak bulabilseydim sizi direkt oraya yönlendirecektim ama ben de gitmeden parça parça sitelerden bulduklarımla yetinebildim. Eğer sizin bulduğunuz bir kaynak olursa yorumlar kısmına eklemeye çekinmeyin.

2.Mardin’e Kaç Gün Plan Yapılmalı?

Mardin ve çevresindeki ana yerlerleri görmek için bence 3 gün ideal bir süre. Eğer ben bu coğrafyanın çok bilinmeyen yerlerini de görmek istiyorum derkeniz bu süreyi iki ile çarparak ortalama bir rota çıkabilirsiniz.

3.Mardin’e Hangi Mevsimde Gidilmeli?

Mevsim olarak sıcak bir coğrafya olduğu için bahar aylarını öneriyorum. Biz de bahar ayı olarak Mart ayını seçtik ama nereden bilelim en soğuk Mart ayına denk geleceğimizi. Deneyimlerimize dayanarak Nisan ayı en keyifli olacaktır Mardin için. Öğlen oldukça sıcak akşam da soğuk oluyor. Kalın tek kat giyinmek yerine ince bir kaç kat giyinmek mantıklı olacaktır.

Şahtana Konağı

4.Mardin’de Nerede Yemek Yenmeli?

Tüm Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki illerde olduğu gibi Mardin’in yemekleri de muhteşemdi. Burayı komple gastronomi coğrafyası ilan etmek gerekir. Her yediğin yemek, et, tatlı bu kadar mı lezzetli olur? Vallahi oldu. Mardin planı yapıyorsanız Mardin Yemek Notları yazımı da okumanızı öneririm. Anlık paylaştığım Instagram hikayelerime de buradan ulaşabilirsiniz.

5.Mardin’de Nerede Konaklamalı?

Konaklama konusuna gelecek olursak yapacağınız plana Midyat’ı da eklerseniz bir gün Mardin’de bir gün de Midyat’ta kalmak mantıklı olabilir. Otel değiştirmeyi sevmem derseniz Eski Mardin’de bir gün geçirip akşama Midyat’a geçmeyi dönerken de Mardin çevresindeki yerleri görmeyi düşünebilirsiniz. Biz Eski Mardin’de konaklamayı tercih ettik çünkü gidiş ve dönüş uçuşumuz Diyarbakır’dan olacaktı. Konakladığımız yer Zerzevan Otel, herseyini ortama olduğu bir oteldi. Sadece kahvaltı beklediğimden daha azdı. Otelde vakit geçirmeye zaman kalmayacağı bir coğrafyaya gideceğimizi bildiğimiz için konaklama yeri ararken tek dikkat ettiğimiz temizlik ve konumdu. İki konuda herhangi bir sorun yaşamadığımız otelimizin linkini buraya bırakıyorum. Kendilerine ulaşarak fiyat ve uygunluk konusunda bilgi alabilirsiniz.

6.Mardin’de Araç Kiralanmalı mı?

Araç kiralamadan bir yerden bir yere ulaşım maalesef mümkün değil Mardin’de. Ya turlarla gelmelisiniz ya da bizim gibi kendi turunuzu kendiniz yapıyor iseniz araç kiralamalısınız. Biz araç kiralarken sabit bir şirketi kullanmıyoruz. Bazen telefon operatörlerinin indirimleri oluyor bazen de bankanızın size ya da kredi kartınıza özel indirimler olabiliyor. Yani indirim nerede ise biz o şirketten araç kiralıyoruz. Kiralamadan önce buraları kontrol ederseniz siz de araç kiralamayı biraz daha uygun hale getirebilirsiniz. Sorun yaşamamak adına genelde büyük (bilindik) şirketleri tercih ediyoruz. Eski Mardin içinde halka açık bir otopark bulunmuyor, Sakıp Sabancı Müze’sinin ücretsiz otoparkını kullanabilirsiniz.

7.Mardin’den Neler Alınmalı?

Eski Mardin’in merkezi el emeği ürünlere çok rahat ulaşabileceğiniz bir yer;

  • Kana Kafe’den Süryani çöreği, Süryani çayı ve dibek kahvesi,
  • Topraktan Tabağa Kooperatifi’nden geleneksel yöntemlerle yapılan sabunlardan (özellikle yöresel olan bıttım sabunu tavsiye ederim),
  • Yaşarbey’den Lahor ağacının kökünden yapılan mavi şeker ve diğer kuruyemişlerden,
  • Revaklı Çarşı içindeki dükkanlardan meşhur Mardin yazmasından, bakır mutfak ve süs eşyalarından,
  • Yörenin meşhur takılarından olan Süryani nazar boncuğunu telkarilerden (gümüşçülerden),
  • Eğer şarap seviyorsanız Süryani şarabı da alabileceğiniz yöresel lezzetlerden.

8.Mardin ve Çevresi için Rota Önerisi

Mardin ve çevresini güzel bir günlük planlama ile rahat rahat keşfedebileceğiniz 3 günlük rota önerimi de huzurlarınıza sunarım. Daha önce bahsettiğim sebeplerden dolayı önerdiğim rotanın biz bir kısmını gerçekleştirebildik. Keşfedebildiğimiz tüm noktaların detaylarına Mardin’de Gezilecek 15 Yer yazımdan ulaşabilirsiniz.
1. Gün: Eski Mardin içinde yer alan turistik noktalar gezilerek 1. Cadde üzerindeki esnaftan ya da aşağıdaki 4. maddede bahsettiğim çarşılardan alışveriş ile gün tamamlanır. Eski Mardin içinde gezilecek yerler çok fazla gibi görünse de hepsi birbirine çok yakın, çok rahat bir güne yayarak dolaşabilirsiniz. Eski Mardin’de konaklanır.
2. Gün: Dara Antik Kenti, Deyrulzafaran Manastırı ve Kasımiye Medresesi gezilir.
Midyat’a doğru yola çıkılarak konaklama Midyat’ta yapılır.
3. Gün: Midyat sokakları, Mor Gabriel Manastırı gezilerek Elbeğendi Köyü’nde Kafro’s Pizzeria’dan pizza yiyerek gezinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer vaktiniz kalırsa bu çevrede çok şirin Süryani köyleri mevcut, onlara da geçerken uğrayabilirsiniz.

Instagram’dan paylaştığım anlık Mardin hikaye serime buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni keşiflerde görüşmek üzere.

Yorum Yapabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir