Eğer yolunuz Prag’a düştüyse ya da yakın zamanda düşme planları yapıyorsanız yemeden dönmemeniz gereken 10 Çek yemeğini listelediğim bu yazı tam size göre.
Bu listenin bir de görmeden dönmemeniz gereken versiyonu var, onun için de Prag Gezi Rehberi yazımı okuyabilirsiniz.
Prag’da bir yedim bir yedim ki sormayın gitsin. Bu kadar lezzetli atıştırmalıklarının ve yemeklerinin olduğunu beklemiyordum doğrusu. Anlayacağınız şehrin güzelliği gözümü doyururken de yemekleri de midemi tam anlamıyla şenlendirdi. İnstagram’da paylaştığım anlık hikayelere buradan ulaşabilirsiniz.
Biz Noel pazarlarının kurulduğu bir dönemde gittiğimiz bir çok atıştırmalık ihtiyacımızı oradan karşıladık ama farklı bir zamanda gitsek de şehir içinde bulabileceğiniz yiyeceklerdi. Bizim tek avantajımız tüm lezzetleri bir arada bulabilmemiz oldu.
Gelelim damaklarımızı şenlendiren Prag yiyeceklerinin detaylarına.
1. Trdelnik
Tam 3 farklı noktada test edildi ve en lezzetlisinin Trdlo’da olduğuna karar kılındı. Burada mutlaka bir tane deneyin, buradan sonra yediklerinizle zaten hep burayı kıyaslayacaksınız ve çok yüksek ihtimalle bir defa daha yemeden dönmek istemeyeceksiniz. İtiraf ediyorum, uçağa binmeden son yediğim şey Trdelnik olmuştu.
Leziz tarçınlı bir hamur döne döne gözünüzün önünde pişiyor ve sıcak sıcak şekere bulanıyor. İçine isterseniz çeşit çeşit kremalardan sürdürebiliyorsunuz, sadesi de gayet başarılı. Benim favorim vanilyalı krema sürülen versiyonu.
Trdlo’nun şehir içinde birden fazla noktada şubesi olduğu için spesifik bir konum bırakamıyorum, gördüğünüz yerde atlayın içeri.
2. Cafe Savoy
Prag Kalesi’ni gezmekten donmak üzereyken kendimizi attığımız listemizde olan şirin kafeydi burası. Elmalı turtaya benzer tatlısını ve vanilyalı cheescake denedik kahvelerimizle birlikte. Bence gayet başarılıydı, olmazsa olmaz değil ama kahve molası için not alabilirsiniz. Popülerliği nedeni ile kapısında birazcık sıra beklediğimizi de özellikle belirtmek istiyorum.
Konumunu buraya bırakıyorum.
3. Coffee & Waffles
Kahvaltı hassas noktamdır, bilen bilir. Kahve kruvasanla da geçiştiririm yeri geldiğinde ama planımı düzgünce yaptıysam mutlaka kahvaltıya da vakit ayırırım planda. Coffee & Waffles hem otelimize yakın olmasıyla hem de menüsünde eggs benedict olması ile hemen gönlümüzü çeldi. Waffle üzerinde eggs benedict daha önce farklı yerlerde de karşılaştığımız bir türlü kendisi ile buluşamadığımız bir kahvaltımızdı, kısmet burayaymış artık. “Tuzlu Waffle mı olur?” kafası yaşamıştım ilk duyduğumda ama o olay öyle olmuyormuş. Tadı ciddi anlamda başarılı, eğer buraya yakın bir noktada olacaksanız denemenizi öneririm. Kahveleri de oldukça başarılıydı.
Menüsünü buraya bırakıyorum, konum da tam olarak burada.
4. U Pinkasu
Ördek konusunda oldukça iddialı olan U Pinkasu‘yu da listemize eklemiştik. Türkiye’de deneme şansımızın düşük olduğu yiyecekleri yurtdışında tercih etmeyi seviyoruz açıkçası. Ördeğin yanına bir de meşhur çek yemeklerinden biri olan patates mantısını da ekleyerek masamızı iyice şenlendirdik. Asıl ismi Plněné Bramborové Knedlíky olan patates mantısını dışı patates içi de tütsülenmiş et olarak hayal edebilirsiniz. Patates sevmeme rağmen 10 üzerinden 5 verebileceğim bir yemek oldu, damak zevkime çok uymadı maalesef. Ördek de 10 üzerinden 8 diyebilirim. Fiyat olarak aşağıdakiler ek olarak 2 bira içtik toplamda 666 CZK ödedik.
U Pinkasu hakkında değinmek istediğim bir diğer konu çalışanları, burayı araştırırken çok fazla blogda ve Google Maps yorumlarında çalışanların ilgilisiz ve kaba olduklarını okumuştum ancak biz hiç bir kötü deneyimle karşılaşmadık. Hatta orta yaşlı ve espritüel bir garson bizimle ilgilendi, kendisi oldukça ilgili ve Çekler’e göre gayet de güler yüzlüydü.
Konumuna buradan ulaşabilirsiniz.
5. Lokal
Prag’a kadar gelmişken geleneksel Çek yemeklerini denemek isteyenler varsa burayı listesine ekleyebilir. Yerel halkın da turistlerin de tercih ettiği Lokal, şehrin bir çok yerinde görebileceğiniz bir zincir restoran diyebilirim. Çok merak ettiğim Gulaş (yumuşak sığır etinden yapılan yöresel yemek) ve Svickova (biftekten yapılan yöresel yemek) deneyimlediğimiz buraya puanım 10 üzerinden 10.
Çok aç olmadığım zaman yemeğin gerçekten lezzetli olup olmadığını daha net ayırt edebilenlerdenim. Açken lezzete çok takılmayıp doymaya başladıktan sonra lezzet önemli hale geliyor benim için. Prag sokaklarında dolaşırken ya sıcak şarap ya da atıştırmalıklarından mutlaka elimizde olduğu için akşam yemeğine de çok aç oturamadık haliyle. Burada ona rağmen tabakların altını sıyırdık diyebilirim. Bence Prag yemek listesinde olmazsa olmaz yerlerden biri.
6. La Boheme Cafe
Şehrin turistik merkezinden biraz uzakta şirin mi şirin bir kafe La Boheme Cafe. Uzaklığından dolayı gidip gitmemekte çok kararsız kalıp “Acaba?” diyeceğimize “Görmüş olalım.” demek için yolumuzu 15 dakika gidiş 15 dakika da dönüş olarak uzattırdı. Tabi ki de pişman değilim, sıcak ve lezzetli bir mola vermiş olduk sayesinde. Sıcak çikolata ve Baileys’li kahve için 170 CZK ödedik.
Konum için buraya tıklayabilirsiniz.
7. Sokakta Dev Pişi (Langose)
Ay resmen rüyalarım gerçek oldu, pişi aşığı bir Gizem olarak daha ne isterim ki? Resmen sokağın ortasında dev bir pişi ile karşılaştım. Gerçekten inanılmaz başarılı bir hamuru vardı. Ben tatlı versiyonunu denesem de orjinalinde pişinin ortasına ekşimsi bir krema ve peynir eklenerek servis ediliyor. Tatlı versiyonda hamur tuzlu kaldığı için lezzet bir tık saçmaladığı için tuzlu olanı denemenizi tavsiye ederim. Hamurun güzelliği aklımdan silinmeyecek yiyeceklerden biri oldu Langose. Noel pazarında deneyimlediğimiz için konum bırakamıyorum maalesef.
8. Izgara Sosis (Grilované Klobásy)
Çeklerde ciddi bir et aşkı var, sebze tüketen görmedim resmen. Izgara sosis de gözlemlediğim kadarıyla Noel pazarında en çok ilgi çeken yiyeceklerden biriydi. Bana her çeşidi hitap etmediği için denemeye hep çekinirim ama Uğur tam bir sosis canavarı. O denerken ben de yanında tadına bakan yancı olarak takılıyorum. Belki aranızda seveni olur diye listeye eklemeden geçmek istemedim.
9. Sıcak Şarap
Gelelim en sevdiğim içeceklerden biri olan sıcak şaraba. Noel pazarlarında ve sokak aralarında satıldığını gördüğümüz hemen her yerde deneyimleme şansımız oldu. Havadan karlar süzülürken elimizde sıcak şaraplarımızla inanılmaz bir keyifle karış karış dolaştık Prag’ı. Eğer kış aylarında ziyaret etme planınız varsa bir yere oturup içmek yerine tarihi sokaklarda dolaşarak içmenizi tavsiye ederim. Çekler’in sıcak şarabı Almanlara göre daha sert buldum, içine eklenen şarap dışındaki alkollerden ve baharatlardan dolayı olduğunu tahmin ediyorum.
10. Medovnik
Bal, ceviz, tarçın ve kek birleşirse bir de araya lezzetli bir krema katılırsa ortaya kötü bir şey çıkması mümkün mü? Bence değil. Bir çok kafede bulabileceğiniz Rus pastasına benzeyen bu tatlı gerçekten gönlünüzü çelecek.
Yorum Yapabilirsiniz