GizemceKeşiflerTravel & Food
Bozcaada Gün Batımı

Bozcaada

Romantizm Diyarı “Bozcaada”

Şarap ve gün batımı varsa romantizm eksik olur mu hiç?

Öyle bir ada düşünün ki güzelim şarapları, serin ama dupduru koyları, adanın her bir köşesinde ayrı güzel gün batımı manzaraları, bin bir çeşit reçelleri, kurabiyeleri, Rum dokulu sokakları, …
O kadar çok neden sıralayabilirim ki bu adayı görmeniz için. Bizim için en cezbedici yanı İstanbul’a yakınlığı ve eşsiz gün batımı manzaralarını deneyimleme isteğiydi.

Bu Yazıda Neler Bulabilirsiniz?


1. Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?
2. Bozcaada’da Nerede Kalınır?
3. Habbele Koyu ve Göztepe’de Gün Batımı
4. Akvaryum Koyu ve Rakı Balık
5. Sulubahçe ve Rüzgar Gülleri’nde Gün Batımı
6. Ayazma Koyu ve Dönüşte Alınacaklar Listesi
7. Bozcaada’da Ne Yenir?

Bozcaada’ya Genel Bakış

Ada’ya sık gidenlerden sezonda inanılmaz kalabalık olduğunun bilgisini aldık. Ancak biz gittiğimizde kalabalık değildi (muhtemelen Covid etkisi). Pandemi süreci geçtikten sonrası için benim önerim sezon dışında burayı tercih etmeniz.
Eğer suyu soğuk olan denizlere karşı ön yargılıysanız -benim gibi- burayı Ağustos’un son haftasından sonra tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Suyu ancak bu tarihten sonra girilebilecek sıcaklığa ulaşıyor.
Bunun dışında Bozcaada’ya gidiş için Bağbozumu Festivalini’nin tarihlerini seçebilirsiniz. Bu tarihlerde çeşitli etkinlikler ve turlar yapılmaktadır. Diğer özel günler yıl bazlı değişmekte olup buradan takip edebilirsiniz. Gezimizin 30 Ağustos’a denk gelmesi her zaman göremeyeceğimiz özel anları yakalamamızı sağladı.

Nasıl Gidilir?

4 gün 3 gecelik Bozcaada keşfimizi araba ile yaptık.
28 Ağustos akşamında İstanbul, Kadıköy’den araba ile 4 kişi Gelibolu yolunu tuttuk. Gelibolu üzerinden Geyikli’ye, Geyikli’den de feribot ile Bozcaada’ya ulaştık.
Feribot ücret ve saatlerine buradan ulaşabilirsiniz. Bozcaada’ya giderken yoğun zamanlarda hareket saatlerine bakılmaksızın feribot dolunca hareket ediyor. Bu dönemlerde yine eklediğim linkten bilgi veriliyor, yola çıkmadan siteyi kontrol etmekte fayda var.

Yaklaşık 6 saat süren bu yolculuğumuz iki şoförümüz olduğu için rahat ve keyifli bir yolculuk oldu – gece boyunca arka koltukta uyuyan benim için tabi ki keyifli olur 🙂
Sabah 7:30’da Ada’ya vardık ve ben gözlerimi açtım.

Merkezi küçük olan bu adanın diğer görülecek noktalarına ulaşım için adanın içinde özel aracınız ile gelmediyseniz toplu taşıma ya da kiralık motorbisiklet, ATV, vs. ile de rahat bir şekilde gezebilirsiniz.
Tüm noktaları görebilmek için 2-3 gün yeterli olacaktır. Ufak bir hafta sonu kaçamağı istiyorsanız sizin için harika bir gezi noktası olacaktır.

Bozcaada’da Nerede Kalınır?

Şirin mi şirin arka bahçesi, temiz odaları, ilgili sahipleri olan Delos Otel, önereceğim otellerin arasında yerini aldı.
Tek olumsuz tarafı Covid önlemlerinden dolayı kahvaltıyı kendileri hazırlayamadılar, sahilde anlaştıkları farklı bir restorantta yaptık kahvaltılarımızı.
Yönlendirdikleri yerin kahvaltısı lezzetsizdi, Covid’den sonra otelin güzel arka bahçesinde leziz kahvaltılarını denemek üzere bir daha gitmeyi planlıyoruz.
Otelin detaylı fotoğraflarına buradan linkten ulaşabilirsiniz.

Bozcaada’da 4 Günde Neler Yapılır?

1. Gün,

Habbele Koyu ve Göztepe’de Gün Batımı;

Cumartesi günü olduğu için az bilinen bir koyla başlamayı tercih ettik. Habbele’de ister işletmeli isterseniz işletmeyi kullanmadan denize girebilirsiniz.
İşletmeyi kullanmak isterseniz bir gün önceden rezervasyon yapmanızı öneririm.
Bizim şemsiyemiz ve sandalyelerimiz olduğu için işletmeyi tercih etmedik ancak ilk gün hazırlık yapamadığımız için yiyecek ve içecek ihtiyaçlarımızı buradan karşıladık. Detaylar yakında ayrı bir yazı ile gelecek.
İşlemesiz tarafta insanlar sosyal mesafeyi korumak için oturdukları alanın etrafına taşlarla sınır çizmişlerdi. Biz de aynı şekilde oturduğumuz yerin çevresine çember şeklinde sıraladık beyaz irili ufaklı taşları.
Öğleden önce sakin olan koy öğleden sonra kalabalık olmaya başladı.
Suyu bence Ada’daki en serin suydu. Serin olması ile birlikte berrak ve kumları yumuşacıktı.
Adanın tüm koylarında olduğu gibi birden derinleşmeyen bir plajı çocuklu aileler ve iyi yüzme bilmeyenler için ideal.

Akşama kadar denizin keyfini çıkarıp dinlendikten sonra gün batımı hazırlıklarımız başladı.
Rahat bir şekilde gün batımı izleyebilmeniz için her şey düşünülmüş durumda Bozcaada’da, adete bunun için piyasa oluşmuş.
Biz ilk günbatımı için sandviç, günbatımı tabağı ve Ada’nın yerli şaraplarını tercih ettik.
No:8’i sandviç ve gün batımı tabağı için tercih edebilirsiniz.
Şarap için de ilk olarak Talay’ı tercih ettik. İsterseniz tadım yaparak Talay’dan şarabınızı seçebilirsiniz. 5 adet farklı şarap tadımı ve yanında getirdikleri atıştırmalıkları 30 TL. Denediğimiz Rose ve beyaz şaraptan alarak buradan ayrıldık.
Hafta sonu klasik gün batımı yeri olan Rüzgar Gülleri kalabalık olacağı için daha yüksek manzarası olan Göztepe’yi tercih ettik. Araçla merkezden 10 dk uzaklıkta olan bu manzara noktasına araçla indikten sonra 10-15 dk yürümeniz gerekiyor.Kişi sayısı az olduğu için kolay yer bulabildik ancak rüzgarın çok yoğun olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Manzaranın güzelliği karşısında ben yorumsuzum doğrusu. Bu güzellik için söylenecek kelimeleri de size bırakıyorum.

2. Gün, Akvaryum Koyu ve Rakı-Balık;

Toplu taşıma ile gidişin mümkün olmadığı işletmesiz, küçük bir koy Akvaryum Koyu. Pazar günü saat ilerledikçe insan sayısında artış söz konusu oldu.
Suyu adına yakışır bir sualtı yoktu açıkcası ama Bozcaada’da gittiğimiz en sıcak denizdi.
Koyun içinde bir de minik bir deniz market var, ufak tefek ihtiyaçlarınızı buradan karşılayabilirsiniz.
İşletmesiz olan bu koyda yer alan markette şemsiye da kiralayabilirsiniz.
Fiyatlar normal market fiyatlarının üzerinde, 5-6 TL’lik cips 10 TL’ye satılıyor.

Akşam rakı-balık için bir çok mekanda için güzel yorumlar okuduk.
Biz Asma6’nı seçtik, iyi ki de seçmişiz. Ücretler Ada ortalamasında lezzet ise muhteşemdi, özellikle ahtapotu denemenizi tavsiye ederim.
Tercihlerimiz ve ücretlerini çok yakında yeni bir yazı ile detaylı paylaşacağım.

3. Gün, Sulubahçe ve Rüzgar Gülleri’nde Gün Batımı;

Gittiğimiz en uzun ve geniş sahile sahip koydu. Suyu ortalamaydı ancak inanılmaz rüzgar olduğu için sahilin de denizin de pek keyfini çıkaramadık.
İşletmeli ve işletmesiz olarak bu koyda denize girebilirsiniz ancak kısıtlı vaktiniz var ise rotanıza eklemezseniz de olur bu koyu.

Koydan erken ayrılıp Rüzgar Gülleri’nde gün batımını izlemek için hazırlıklara başladık.
Gün batımında yemek için bu sefer pizza tercih ettik. Rüzgar Gülleri’ne giderken yol üzerinde alabileceğiniz Tayyare Pizza’nın lezzetini biz çok sevdik.
Şarap olarak farklı lezzetleri denemek için Ataol’un kırmızı ve Çamlıbağ’ın Rose’unu aldık.
Denediğimiz tüm şarapları beğendiğimizi özellikle belirtmek isterim.

4. Gün, Ayazma Koyu ve Dönüşte Alınacaklar Listesi;

Geldik favori koyumuza… Bozcaada’nın en meşhur koyu olan Ayazma meşhur olduğu kadar var.
Hem suyu hem plajı harikulade doğrusu. Çok bilindik bir koy olduğu için hafta içi gitmenizde fayda var.
Neredeyse tüm sahili işletme kapatmış durumda ancak isterseniz sol tarafında küçük bir işletmesiz alan var, burayı da kullanabilirsiniz.
Biz akşam yola çıkacağımız için dinlenmek adına işletmeyi tercih ettik. İki şezlong bir şemsiye için 60 TL ödedik. Bu ücretin içine sadece kabin dahil. Yolun karşıda 1 TL atarak kullanabileceğiniz duşlar mevcut.
Yemek için de etrafındaki restoranları kullanabilirsiniz. Biz yorumlardan dolayı merak ettiğimiz Vahit’in Yeri’ne gittik yemek için. Merkeze göre fiyatlar daha uygundu. Buradaki tercihlerimizi ve fiyatlarını ayrı bir yazı ile detaylı paylaşacağım.

Bozcaada’da Ne Yenir?

Kurabiye; damla sakızlı ve bademli, tereyağlı ve kavala çeşitlerini denedik, hepsi de gayet güzeldi. Çiçek Pastanesi ve Veli Dedde’den alabilirsiniz. İkisini de denemiş biri olarak benim seçimim çok net Veli Dede.

Şarap; Talay, Ataol ve Çamlıbağ şaraplarını denedik. Hepsinde beğendiğimiz bir şişe mutlaka oldu.

Peynir; isli peynir ve keçi peyniri adadan ayrılırken almanızı önereceğim peynirler arasında yerini aldı.

Bunun dışında adaya gitmişken Ahtapot Izgara, Asma Yaprağında Sardalya, Kabak Çiçeği kızartma, Rum Muskası ve Deniz Börülcesini denemenizi tavsiye ederim.

Bozcaada yemekleri ile ilgili detaylı yazım; Bozcaada Yemekleri

Yine güzel anılar biriktirerek ve yenilerini hayal ederek evimizin yolunu tuttuk.

Yorum Yapabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir