Bir tarafında çölü, diğer tarafında yeşilin binbir tonunu deneyimleyebileceğiniz, bir tarafı gizemli tarihe sahipken, bir tarafı ile size bambaşka deneyimler yaşatacak bir ülke Ürdün. Burada geçirdiğim 4 günü hayatım boyunca unutmam mümkün değil. Tabularımı yıkan bu ülkeden sizin de en az benim kadar keyif almanız için döner dönmez yazmaya başladım. Klasik Avrupa şehirlerinden farklı bir yapısı, kültürü olduğu için tüm gözlemlerimi hiç bir detay atlamadan paylaşmaya çalıştım.
Bu yazıda Ürdün’ü en efektif gezebilmek için nasıl bir gezi planı oluşturulmasına dair ipuçlarını, araç kiralama ve araç kullanma deneyimini, konaklama noktalarımızı, Ürdün’e alternatif geliş rotalarını, uçak biletini nasıl ucuza getirebileceğinizi,… kısacası Ürdün’e dair bildiğim, deneyimlediğim ne varsa bu yazıda hepsini bulacaksınız. Gezilecek noktaların hepsi başlı başına ayrı yazılar hak eden yerler olduğu için bir sonraki yazının konusu olacak. Acelesi olanlar detaylı bilgi verdiğim Instagram hikayelerime göz atabilir. Tüm bilgiler Ürdün I ve Ürdün II serilerisi olarak profilimde öne çıkardığım hikaye serilerinin içinde, üzerlerine tıklayarak hızlıca da ulaşabilirsiniz.
1.Ürdün’e Gitmeden Bilmeniz Gerekenler
Detaylara geçmeden kafanızda Ürdün’ün nasıl bir ülke olduğunu biraz canladırabilmek için Ürdün hakkında Instagram’dan en çok sorulan soruların cevapları ile başlamak istiyorum.
- Türk vatandaşlarına ülkeye giriş vizesiz ancak girişte pasaport kontrolü sırasında sağlam bir sorguya çekiliyorsunuz. Ayrı bir odaya alınıp nereden geldiğiniz, nereye gideceğiniz, tüm gezi planınız, otel rezervasyonlarınız, mesleğiniz, aylık ne kadar maaş kazandığınız gibi detayları öğrenip not alıyorlar. Karşılaşırsanız şaşırmayın ve olabildiğince güler yüzlü ve kibar olmaya çalışın.
- Orta Doğu’nun en güvenli ve modern ülkelerinden biri olduğunu belirtmem lazım. Herhangi bir savaş ya da iç karışıklık durumu olmadığı için başımıza bir şey gelecek mi korkusu olmadan rahatça dolaşabilirsiniz.
- Kuzeyde Suriye, kuzeydoğuda Irak, güneyde ve doğuda Suudi Arabistan, batıda ise İsrail ve Batı Şeria ile komşu.
- Başkenti Amman.
- En ideal mevsim bahar ayları. Yaz aylarında aşırı sıcak olduğu için kesinlikle önermiyorum.
- Doğuda çöl iklimi hakimken batıda ormanlarla karşılaşılıyor.
- En kolay araç kiralayarak gezebilirsiniz. Toplu taşıma oldukça az.
- Bence mutlaka görmeniz gereken noktalar Petra, Wadi Rum ve Lut Gölü.
- Para birimi Dinar (JOD) ve Euro’dan bile daha değerli olduğu için pahalı bir ülke.
- Geçim kaynakları madencilik ve turizm ağırlıklı.
- Cuma günleri resmi tatil.
- Ülkenin kuzeyinden güneyine 5 buçuk saat araba yolculuğu ile gitmek mümkün. Biz Akabe’den başlayıp Amman’a doğru ilerledik, tam tersi rotayı da izleyebilirsiniz.
- Türkiye ile arasında saat farkı bulunmuyor.
- Her para harcamanızda mutlaka pazarlık yapmalısınız. Turistlere her zaman yüksekten açıyorlar pazarlığı. Türk ya da
- Müslüman olduğunuzu söylediğiniz anda pazarlık ve diğer her şey daha da kolaylaşacaktır.
- İnsanı çok anlayışlı ve yardımsever, yerlilerin çoğu İngilizce biliyor.
- Ürdün’e gelmeden önce genel tarihi konusunda az da olsa bilgi edinmenizi tavsiye ederim.
- Yemek konusunda sorun yaşamayacağınız yerlerden biri. Hemen her restoranda et ve pilav bulabilirsiniz.
- Türk kahvesi de her an her yerde kaşınıza çıkabilecek içeceklerden.
Araba ile gezdiğimiz için internete en çok ihtiyaç duyduğumuz yerlerden biri oldu Ürdün. Gitmeden önce E-Sim almayı düşünüyorduk ancak feribottan indiğimiz zaman gördüğümüz yeni hat alma fiyatları ile karşılaştırdığımızda bizim için uyguna gelmediğini farkettik. E-Sim paketlerinin GB’ları düşük olduğu için -bence- daha çok 1 ya da 2 günlük seyahatler için daha uygun. Biz Orange’dan 15 GB’lı paketi 13 JOD’a satın aldık (Nisan 2023 fiyatı). Fiyatların gideceğiniz zamana ya da operatöre göre değişebileceğini hatırlatırım. Ülkeye giriş yaptığınız noktada (havaalanı, feribot gibi noktalar) herhangi bir hat satış ofisindeki fiyatlara göre E-Sim mi yoksa fiziki hat mı alacağınıza karar verin derim.
2.Ürdün Gezi Planı
Öncelikle gezi planı ile giriş yapmak istiyorum çünkü çıkacağınız yolculuk basit bir şehir gezisi değil, küçük de olsa bir ülke gezisi planlamanız gerektiği için işin plan kısmı oldukça kritik. Bilmediğiniz ve hakkında az içerik olan bir coğrafyada bunu başabilmek oldukça zor olduğu için size olabildiğince detaylı ve işinize yarayacak bilgileri anlatmaya çalışacağım. En kuzeyindeki şehirinden en güneyindeki şehirine 5 buçuk saat araba yolculuğu ile ulaşabileceğiniz büyüklükte bir ülke Ürdün. Dolayısıyla gözünüz hiç korkmasın. 4-5 gün planla bir çok ana noktasını rahatlıkla görebilirsiniz. Benim az vaktim var diyenler için en az 3 güne indirebilirim bu süreyi. Daha az vakti olanların burayı plana almaması daha mantıklı olacak.
Bizim planımız şu şekildeydi;
1. Gün: Feribot ile Akabe’ye geliş (akşam geldiğimiz için bugün yok gibiydi)
2. Gün: Wadi Rum çölde safari ve gece çölde konaklama
3. Gün: Hicaz Demir Yolları ve Petra’ya geçiş
4. Gün: Petra
5. Gün: Lut Gölü, Wadi Mujib ve kaplıca. Amman’dan dönüş.
3 gün süresi olanlar için önereceğim rota da Wadi Rum ve Petra’ya birer gün ayırmak, son günü de dönüş biletinizin saatine göre Lut Gölü, Wadi Mujib ve kaplıca seçenekleri ile planlamanız olacaktır. Ancak burada belirtmek istediğim minik bir nokta var. Wadi Rum da Petra da inanılmaz yorucu aktiviteler. İkisini peş peşe yapmak sizi çok yoracaktır, aralarında bir gün boşluk bırakmak akıllıca olacaktır.
Bir defa daha Ürdün’e gitseydim planda değiştireceğim nokta Petra by Night etkinliğini Petra’daki gündüz gezisi ile aynı güne planlamazdım. Genelde saat 4 gibi Petra’yı bitirmiş oluyorsunuz. Tüm günün yorgunluğunun üzerine akşam etkinliği beklemek gerçekten zorlayıcı. O an sadece otele gidip ayaklarınızı uzatmak içinizden geçiyor. Tam anlamıyla pertiniz çıkmışken Petra’nın giriş kapısına yürüyüp sonra yeniden yarım saat aynı yolu akşam etkinliği için yürümek tam anlamıyla bir işkence bence. O yüzden bir akşam önceden Petra’ya geçip akşam etkinliğine katılıp ertesi gün de Petra’yı gezmek çok daha keyifli olacaktır. Etkinlik her gün olmadığı için planı yaparken etkinlik günlerine dikkat etmenizi tavsiye ederim. (Bir sonraki blog yazısında detaylar gelecek.) Plan konusunu kapatmadan bizim 5. günkü planımızın hava şartlarından dolayı değiştiğini belirtmem lazım. Lut Gölü ve Medeba’yı gezip Amman’da kısa bir tur ve akşam yemeği ile kapanışı yapmak zorunda kaldık.
3.Ürdün’de Ulaşım
Ürdün’ü araç kiralamadan gezmeniz oldukça zor. Çünkü toplu taşımayla ulaşım imkanı oldukça az, her yere ve istediğiniz saatte de bulmanız mümkün değil maalesef. Araç kiralama büyük kalemlerden biri olacağı için bütçe planlaması yaparken bunu da dikkate almanızı tavsiye ederim. Biz Avis’ten Akabe’de teslim alıp Amman Havaalanında bırakacak şekilde 4 günlük 219 Dolar’a kiraladık. Ürdün yollarında araç kullanımında ekstra bir zorluk yaşamadık. Sadece uzun yolda şerit önceliği kavramının olmadığını ve şehir içlerinde çok trafik olduğunu belirtmem lazım. Bunları Türkiye’de de yaşadığımız için özetle “Türkiye’de araç kullanan burada da gayet rahat kullanabilir.” diyebilirim. Uzun yol giderken bir kaç kontrol noktası gördük ancak hiç birinde çevirme olmadı. Benzin için de toplam 53 Dolar harcadık.
4.Ürdün’e Nasıl Gelinir?
En klasik yöntem uçakla gelmek. Çeşitli havayollarının Amman ve Akabe’ye uçuşları olduğunu görmüşsünüzdür. Pahalı rotalardan biri olduğu için en uygun uçak biletini kampanya dönemlerini takip ederek alabilirsiniz. Kampanya dönemlerinde hızlı olanın kazandığını hatırlatmak istiyorum. Genelde kısıtlı koltuk sayısı ile kampanya yapıldığı için Ürdün’e dair kafanızda bir plan olması ve bileti bu plan doğrultusunda almanız önemli.
Uçakla gelmek herkesin bildiği bir yöntem. Bu yazıda bizim kullandığımız ve az kişi tarafından bilinen feribotla Ürdün’e geçiş maceramızdan bahsedeceğim. Mısır’dan feribot ile Ürdün’e yaklaşık 3 saatte ulaşarak Mısır ile Ürdün gezimizi birleştirmiş olduk.
Mısır’ın Şarm el Şeyh bölgesi daha çok deniz tatili için için tercih edilen bir bölge. (Ürdün yazılarından sonra sıradaki blog yazısı Şarm el Şeyh olacak.) Bizde 4 gün burada tatil yaptıktan sonra taksi ile Nuweiba’daki feribot iskelesinden Akaba (Ürdün)’ya geçtik. Feribot saatinden 2 saat önce iskelede olmanızda fayda var. Mısır sınırından çıkıp Ürdün sınırına giriş yaptığınız için çeşitli gümrük işlemlerinden geçmeniz gerekiyor. Girişte sizi karşılayan ve valizlerinize/çantalarınıza yardımcı olmak isteyen olursa bilin ki bunu bahşiş beklentisi ile yapıyorlar. Eğer istemiyorsanız kibarca reddetmenizi tavsiye ederim. Genel olarak feribot kalkış saatinde rötar yaşandığını okumuştuk, bizimki de yaklaşık 1 buçuk saat rötar yaptı. Feribot ücreti 2 kişi 120 Dolar. İnternet sitesi üzerinden biletini satın alabiliyorsunuz. Bileti satın aldığımız resmi linki buraya bırakıyorum. Aynı rotanın tersi için de (Akaba-Nuweiba) bilet satın alabilirsiniz. Bu yöntemi uçak biletleri çok pahalı olduğu için tercih ettik. Feribot ücretine taksi ücretini bile eklediğimizde uçak biletinden daha uyguna geldi. Böylece Ürdün’ü Akabe’den Amman’a kadar gezmiş olduk.
5.Ürdün’de Nerede Kalınır?
Gelelim konaklama konusuna. Lüks konaklamadan Bedevi çadırına, normal otelden hostele kadar seçenekleriniz oldukça geniş. Fiyat seçenekleri de aynı orada değişiyor. Çölde lüks konaklama tercih edip diğer yerlerde genel olarak konum, fiyat ve temizlik durumlarına göre karar verdik.
Sırasıyla tüm konaklarımız:
Akabe‘de bir gece sadece uyumak için kullanacağımız bir otele ihtiyacımız olduğu için basit bir otel tercih ettik. Nairoukh Hotel‘i kahvaltı dahil geceliği 40 Dolar’a bulduk. Konumuna buradan ulaşabilirsiniz. Sadece uyumak için kullanacaksanız değerlendirilebilir ama bir geceden fazla kalacaksanız biraz konforuz kalabilir.
Wadi Rum‘da da bir gece balon lüks çadırda konakladık. Konumuna buradan ulaşabilirsiniz. Wadi Rum Night Luxury Camp tam bir keyif oteli diyebilirim. Tüm çalışanlar inanılmaz ilgili. Yemekleri gayet güzel. Akşam ateş başında müzik dinleyebileceğiniz keyifli bir alanları ve sınırsız çay ikramları da var. Akşam yemeği ve kahvaltı dahil 264 Dolar.
Petra‘yı rahat gezebilmek için 2 dakika araba mesafesinde Nomads Hotel’de iki gece konakladık. Hostel kıvamında bir otel olduğu için fiyatı oldukça uyguna geldi. Bence fiyatına göre odanın kalitesi de iyiydi. Çalışanlar gayet sıcak ve ilgiliydi. Özellikle keyifli terasında bulunan kafesinde vakit geçirmeyi unutmayın. (Burada Türkçe şarkılara denk geleme ihtimaliniz oldukça yüksek.) Konumuna buradan ulaşabilirsiniz. Fiyatı da gecelik 75 Dolar.
Gezilecek yerlerin detayları bir sonraki yazıda gelecek. Daha fazla keşif için takipte kalın.
Yorum Yapabilirsiniz